Thema-avond: Organisatie van Zorg rondom Euthanasie

Wanneer: 24 oktober 2024, 19:00-21:30 (inloop: 18:30)
Waar: Van Swinderen Huys, Groningen
Aanmelden: Ticketkantoor
Sprekers: zie hieronder


Nederland loopt voorop in de regelgeving en uitvoering van euthanasie. Ondanks deze leidende rol blijven er knelpunten in de wet- en regelgeving, waardoor veel zorgverleners euthanasie als een complex onderwerp ervaren. De laatste tijd worden er veel meer dilemma’s en ervaringen van patiënten en zorgverleners over knelpunten in de zorg rondom euthanasie gedeeld. Bijvoorbeeld over euthanasie bij kinderen, bij mensen met psychische lijdensdruk, maar ook mensen die vastlopen in de zorg rondom euthanasie en daarom naar andere middelen grijpen, zoals versterven of middel X (artikelen achter betaalmuur). Tijdens de opleiding varieert de blootstelling aan het levenseinde en euthanasie: de basistheorie wordt behandeld, maar de praktijkervaring met overlijdens- of euthanasietrajecten verschilt sterk per stagiair of coassistent.

Veel om over te spreken, en daarom organiseert Stichting Arts en Organisatie deze thema-avond over zorg rondom levenseinde en euthanasie. Met sprekers die patiënten bijstaan in het euthanasietraject, tegen de regelgeving aanlopen en toezicht houden op de zorgvuldigheidscriteria rondom euthanasie. Het doel is om de basiskennis op te frissen, actuele dilemma’s in de organisatie van de zorg rondom euthanasie te bespreken, en mogelijke oplossingen te vinden om de zorg voor patiënten in hun laatste levensfase te verbeteren.

Een kijktip is ook de documentaire serie ‘Een goede dood’ op NPO start, waarin mensen met ernstig psychisch lijden met een doodswens worden gevolgd. Eén van onze sprekers is ook in deze serie te zien.

 

Sprekers

Regels en procedures rondom euthanasie
Miriam Saridi
Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE)

Miriam Saridi is sinds 2017 werkzaam als jurist, gespecialiseerd in gezondheidsrecht. Sinds 2021 is zij secretaris van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie in Noord-Brabant en Limburg. Miriam geeft vaker voorlichting aan artsen die zich specialiseren in toetsing van euthanasie (SCEN-artsen) over de juridische achtergrond van zorg rondom het levenseinde en euthanasie. Daarnaast werkt zij voor een adviesbureau voor nieuwe themaparken en attracties.

 

Euthanasie bij somatische en aan ouderdom gerelateerde aandoeningen
Pieter Stigter
Specialist ouderengeneeskunde

Oud-marinier Pieter Stigter studeerde fysiotherapie en maakte daarna de overstap naar geneeskunde. Sinds 2019 werkt hij als specialist ouderengeneeskunde in Groningen en Drenthe, daarnaast is hij arts bij het Expertisecentrum Euthanasie. Hij weet veel over euthanasietrajecten bij patiënten met dementie en andere aan ouderdom gerelateerde aandoeningen. Bij het Expertisecentrum werkt hij ook als consulent en docent.

 

Euthanasie bij psychische aandoeningen en jonge patiënten
Kit Vanmechelen
Psychiater (kinder- en jeugd)

De Vlaamse (kinder- en jeugd)psychiater Kit Vanmechelen werkt sinds 1993 in Groningen. Van 2016 tot 2023 werkte zij ook bij het Expertisecentrum Euthanasie, waar ze kennis en ervaring opdeed in het uitvoeren van euthanasie bij mensen die leden aan psychische aandoeningen. Kit is medeauteur van het boek ‘Laat me Gaan’ en werd samen met enkele van haar patiënten gevolgd in de tv-documentaire ‘Een goede dood’. Op dit moment werkt zij bij BuurtzorgT. Ze is bestuurslid van de Stichting Kea (Kenniscentrum Euthanasie psychische Aandoeningen), die ijvert voor meer kennis over, begrip voor en beschikbaarheid van euthanasietrajecten bij psychische aandoeningen.

Vorige
Vorige

Thema-avond: Zelfstandige klinieken in het zorglandschap

Volgende
Volgende

Congres: Grenzeloze Zorg