Seminar: Geneesmiddelencrisis in Nederland?

Waarom zijn er medicijntekorten? Hoe kan Thyrax opeens niet meer leverbaar zijn? Waar stopt de verantwoordelijkheid van de farmaceut en begint die van de overheid? En in hoeverre beïnvloedt dit de dokter, apotheker en de patiënt?

Op 23 september 2020 vond het hybride seminar plaats over geneesmiddelentekorten en -prijzen. Vanuit verschillende invalshoeken - de farmaceut, de overheid, de verzekeraar en de apotheek - werd het thema belicht en de discussie gestart. Bekijk nu het gehele seminar terug!

Sprekers

  • Drs. Krijn Dekens studeerde Farmacie aan de Rijkuniversiteit Groningen. Na behalen van het apothekersdiploma in 1986 werkte hij als dienstplichtig apotheker in het Militair Hospitaal Dr. A. Mathijsen. Na de opleiding tot ziekenhuisapotheker in het voormalig Diakonessenhuis Groningen trad hij toe tot de medische staf van het Martini Ziekenhuis Groningen.

    Formularium- en assortimentsbeheer hebben binnen de ziekenhuisapotheek van het Martini Ziekenhuis altijd tot zijn taken behoord. Vanaf de eerste druk in 1991 tot 2005 was hij betrokken bij de redactiecommissie van het Groninger Formularium, van 2003-2005 als voorzitter.

    Hij was een van de grondleggers en lid van de beleidscommissie van de Proeftuin Farmacie, een regionaal initiatief om het farmacotherapiebeleid voor de meest voorkomende indicatiegebieden regionaal af te stemmen.

    In de periode 2006-2012 was hij lid van de Commissie Geneesmiddelenmanagement van de NVZA. Deze commissie houdt zich naast andere zaken bezig met geneesmiddelentekorten en –alternatieven. Zijn stelling is:

    “Het omgaan met (extreem) dure geneesmiddelen en een tekort aan goedkope basismiddelen kost onevenredig veel tijd en aandacht, niet alleen van apothekers, maar ook van behandelaars.”

  • Arno Rutte is director bij het in gezondheidszorg gespecialiseerde strategie consultancybureau Vintura, waar hij zich bezighoudt met complexe organisatievraagstukken in de zorg. Hoe kunnen we goede zorg beschikbaar en betaalbaar houden voor iedereen in een vergrijzend land? Hoe zorgen we dat de zorg zich aanpast aan de veranderende vraag in een steeds oudere populatie? Hoe organiseren we de juiste zorg op de juiste plaats? Hoe zorgen we dat het zorgstelsel meebeweegt met de noodzakelijke veranderingen in de zorg? Dat zijn vraagstukken waarvoor hij samen met alle betrokkenen oplossingen zoekt en vindt.

    Van september 2012 tot oktober 2019 was Arno lid van de Tweede Kamer voor de VVD met als aandachtsgebied de gezondheidszorg. Tot 2012 was hij 5 jaar werkzaam in een strategische functie bij zorgverzekeraar Menzis.

  • Prof. dr. Erik Buskens (1962) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werd na de Koninklijke Landmacht gediend te hebben junior onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na afronding van zijn promotieonderzoek (1994) volgde een aanstelling als klinisch epidemioloog en onderzoeker Medical Technology Assessment bij het Julius Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 2006 volgde de benoeming tot hoogleraar Health Technology Assessment, Afdeling Epidemiologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Groningen. Vanaf 2009 tot 2016 was Erik Buskens tevens Programmadirecteur Healthy Ageing UMCG. Als (co-) promotor droeg Buskens bij aan de totstandkoming van ruim 20 proefschriften en was (co-)auteur van ruim 240 artikelen. Daarnaast bekleedde hij meerdere nevenfuncties waaronder het voorzitterschap van Nederlandse Vereniging voor Technology Assessment in de Gezondheidszorg, en is hij thans commissielid programma preventie ZonMw en toezichthouder bij Accare en ZuidOostZorg.

  • Peter studeerde financiële economie aan de Vrije Universiteit en is de afgelopen jaren in diverse strategische functies actief geweest in de gezondheidszorg. Zo werkte hij als consultant voor KPMG Gezondheidszorg en was hij binnen Zilveren Kruis Achmea verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van onder meer Extramurale Farmacie, Intramurale Farmacie/dure geneesmiddelen, Geboortezorg en Eerstelijnsdiagnostiek. In 2010 introduceerde hij binnen de extramurale farmacie het IDEA-model, een revolutionair inkoopmodel op basis van een vaste vergoedingsprijs per ddd. In 2015 introduceerde hij binnen de intramurale farmacie een gezamenlijk inkoopmodel, voor dure geneesmiddelen (te beginen met de TNF-alfaremmers), waarbij 20 ziekenhuizen samen met Zilveren Kruis de inkoop hiervan ter hand namen om op deze wijze de kosten beter beheersbaar te houden en aan het dossier te werken vanuit een gezamenlijke agenda. Voor Brocacef/Phoenix was hij verantwoordelijk voor de zorgprogramma’s en interventies binnen de BENU apotheekformule, een toonaangevende farmaceutische keten en marktleider in Nederland. Momenteel is Peter werkzaam als senior beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland, de vereniging van alle in Nederland werkzame zorgverzekeraars.

  • Dr. Martijn Groot studeerde medische biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie is hij als onderzoeker werkzaam geweest bij het institute for Medical Technology Assessment van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Na zijn promotie maakte hij de overstap naar de farmaceutische industrie. Binnen Novartis Pharma B.V. zette hij zijn professionele loopbaan voort binnen de afdeling Market Access.

    In die rol heeft hij de vele veranderingen in het vergoedingslandschap na de stelselwijziging van 2006 meegemaakt en is hij betrokken geweest bij veel vergoedingstrajecten. Daarnaast was en is hij actief binnen de branche vereniging en heeft hij meegewerkt aan de farmaco-economische richtlijnen van het Zorginstituut.

    De afgelopen jaren was Martijn hoofd External Affairs bij Gilead Sciences Netherlands waar hij naast het realiseren van vergoeding en toegang voor het Gilead portfolio ook verantwoordelijk was voor communicatie. Verder onderhield Martijn met zijn team de contacten met de verscheidene belanghebbenden binnen de polder van het Nederlandse zorgstelsel.

    Momenteel is Martijn werkzaam bij Novartis Pharma B.V. Als hoofd Market Access & Public Affairs is hij met zijn team verantwoordelijk voor de vergoeding en toegang voor het Novartis portfolio van geneesmiddelen en voor het onderhouden van de contacten met beleidsmakers in de zorg.

  • Na de studie Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is Jos in 1986 in dienst van de Apotheek van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) gegaan en in 1987 gestart met de opleiding tot ziekenhuisapotheker en registratie in 1990.

    In 2005 is Jos gepromoveerd op het proefschrift getiteld “Strategies for specific drug targeting to tumor cells; radiolabeled monoclonal antibodies from clone to clinic”. Sinds 2001 is hij hoofd van de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie en in 2011 is hij benoemd tot Hoogleraar Ziekenhuisfarmacie i.h.b. de Klinische Farmacie bij het UMCG.

    Vanaf 2019 is Jos Kosterink tevens directeur van het Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE). Zijn expertise ligt bij de ziekenhuis- en klinische farmacie, klinische farmacologie, oncologie en translationeel personalized en targeted therapie. Hij heeft een interesse en betrokkenheid in het dossier Dure Geneesmiddelen.

    Jos Kosterink is lid van verschillende nationale en internationale commissies, zoals: Zorginstituut Nederland (ZINL); Wetenschappelijke Advies Raad Geneesmiddelencommissie, Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), Voorzitter tijdelijke commissie Regie op Registers Dure Geneesmiddelen (ZINL), Centraal College Specialismen Farmacie, Common Training Framework Europese vereniging van ziekenhuisapothekers (European Association of Hospital Pharmacists (EAHP)).

Vorige
Vorige

Discipline overstijgend onderwijs ‘zinnige zorg’

Volgende
Volgende

Seminar: Specialiseren tot op de vierkante millimeter: De generalist in het nauw?