Profileringsonderwijs: Organisatie van Zorg
8 t/m 30 april 2025
Onderwerp: hoe werkt de gezondheidszorg?
Voor: studenten Bachelor Geneeskunde, Jaar 2, Rijksuniversiteit Groningen
Welke richting jij ook kiest in je medische carrière, vroeg of laat komt iedereen aanraking met de organisatie van zorg. Stel aan tien artsen de vraag: "Hoe werkt ons zorgsysteem eigenlijk?" en je krijgt tien unieke antwoorden. Elk vanuit een ander perspectief: over de samenwerking tussen zorgverleners, de rol van zorgverzekeraars, of de uitdagingen én kansen in de jeugdzorg. Maar hoe werkt de zorg écht?
Het is belangrijk dat artsen kennis hebben van het Nederlandse zorgsysteem. Waarom wordt het ene medicijn wel vergoed en het andere niet? Hoe bepalen we wat goede zorg mag kosten? En waarom lijken innovaties in de zorg soms zo traag op gang te komen. Dit onderwijs geeft je de tools om verder te kijken dan de dagelijkse praktijk. In plaats van vast te lopen in frustratie, leer je hoe je zelf de regie kunt nemen en veranderingen kunt realiseren die de zorg echt verbeteren.
Artsen zullen in de toekomst steeds vaker gevraagd worden mee te denk over belangrijke politieke en maatschappelijke vraagstukken in de zorg. Om hier een waardevolle bijdragen aan te leveren, is inzicht in de organisatie van zorg nodig. Met onze introductie in organisatie van zorg bieden wij jou de een inspirerende kennismaking met verschillende actuele thema’s: welke zorg wordt wel of niet vergoed? Wie draagt waarvoor verantwoordelijkheid? En welke taken kunnen worden overgenomen door andere zorgprofessionals. Dus: hoe kun jíj de zorg helpen verbeteren.
Leerdoelen
De student is na afloop in staat om:
de belangrijkste spelers (bijvoorbeeld zorgverzekeringen, beleidsmakers, ziekenhuizen, eerstelijnszorg) in de Nederlandse zorg te identificeren, en is bekend met de belangrijkste (stelsel)wetten.
de belangrijkste geldstromen in en rondom het Nederlandse zorgstelsel te beschrijven, en argumenten rondom marktwerking in de zorg te benoemen.
een knelpunt in de organisatie van zorg te identificeren, te analyseren en een verbeterplan op te stellen.
een probleem in de zorg systematisch te benaderen en toe te werken naar een oplossing in de vorm van een presenatie.
Inhoud
Kennisclips over verschillende thema’s binnen de organisatie van zorg, verzorgd door dedicated experts ten aanzien van dit thema.
Brainstormsessies in subgroepen met experts uit het veld.
Probleemgestuurde presentaties waarin de gekozen zorginnovatie wordt onderbouwd.
Zelfstudie: ‘Zo werkt de Zorg’ van Wessels & van Driesten (de ArgumentenFabriek).
Geïnteresseerd? Kijk in de syllabus op Brightspace!
Vragen? Mail ons op info@artsenorganisatie.nl