“Artsen doen te veel in laatste levensfase van patiënten”

Artsen blijken in de laatste levensfase van patiënten onnodig medicijnen te geven en diagnostiek te verrichten, terwijl “juist het verminderen van medisch handelen kan leiden tot optimale zorg”. Artsen zijn nog teveel gericht op handelen en genezing, aldus het proefschrift van arts-onderzoeker Eric Geijteman.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/artsen-doen-te-veel-in-laatste-levensfase-van-patienten~b0076b4e/

“Maak de zorg duurzamer”

De gezondheidszorg en het klimaat beïnvloeden elkaar wederzijds. Enerzijds is gezondheidszorg belastend voor het milieu, anderzijds is het milieu van invloed op de gezondheid. Daarom zou eigenlijk “elke zorgprofessional zich af moeten vragen hoe de zorg op een duurzamere manier georganiseerd kan worden.”

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/maak-de-zorg-duurzamer.htm

*Let op! Voor toegang tot het artikel zijn inloggegevens van Medisch Contact noodzakelijk.

“Sluiten verloskunde Lelystad is dieptepunt voor de zorg van vrouwen in Nederland”

“Een minister die zich verschuilt achter het systeem en de regeltjes, terwijl uit de praktijk te horen is dat verloskundigen en patiënten zich grote zorgen maken.” Een harde zorgelijke uitspraak van GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet over de gevolgen van de sluiting van de acute verloskunde in Lelystad. Volgens haar zullen minder vrouwen thuis durven te bevallen, vanwege de lange reistijd als er iets dreigt mis te gaan.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/sluiten-verloskunde-lelystad-is-dieptepunt-voor-de-zorg-van-vrouwen-in-nederland/

"Is een zorgverzekeraar de boosdoener of de redder als een ziekenhuis failliet gaat?”

Afgelopen week sloten twee ziekenhuizen vanwege faillissement: de Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen. De verontwaardiging is groot. De chaos is enorm. Maar is wel zo slecht als het nu lijkt?

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-een-zorgverzekeraar-de-boosdoener-of-de-redder-als-een-ziekenhuis-failliet-gaat-~b7d10f42/?utm_campaign=shared%20content&utm_medium=app&utm_source=link&utm_content=free

"Koppel spoedzorg los van planbare zorg”

Steeds meer ziekenhuizen zijn genoodzaakt hun SEH te sluiten vanwege het niet voldoen aan de normen en personeelstekorten. Zou een herinrichting van de spoedzorg zit op kunnen lossen? SEH-arts Michiel Tebbes stelt voor om acute zorg in andere aparte centra onder te brengen en deze dus te scheiden van de electieve zorg in de ziekenhuizen.

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/koppel-spoedzorg-los-van-planbare-zorg.htm

Let op! Voor toegang tot het artikel zijn inloggegevens van Medisch Contact noodzakelijk.

"Een man die voor anderen zorgt, dat is blijkbaar nog altijd apart”

Het personeelstekort in de zorg is een groot probleem. Zeker onder mannen is de zorgsector niet zo populair. Inspirerende verhalen kunnen verkeerde vooroordelen wegnemen en het mannelijk geslacht overhalen. Daarom blogt en vlogt Tommie Niessen over zijn ervaringen als zelfstandig verpleegkundige in de wijkzorg.

https://www.volkskrant.nl/mensen/zorgvlogger-tommie-niessen-een-man-die-voor-anderen-zorgt-dat-is-blijkbaar-nog-altijd-apart-~b46e7ad4/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

"Prinses Máxima Centrum groeit uit zijn jasje"

Slechts 4 maanden geopend en nu al plannen om uit te breiden! Het Prinses Maxima Kinderoncologisch Centrum, waar hoog complexe zorg en research voor kinderen bij elkaar komt, krijgt dit voor elkaar. Dit centrum is hét schoolvoorbeeld van specialiseren tot op de vierkante millimeter!

Tijdens ons seminar "Specialiseren tot op de vierkante millimeter, de generalist in het nauw?" op 17 oktober zal prof. dr. M.H.W. Wijnen, hoogleraar Kinderoncologische Chirurgie, vertellen waarom het centreren van kennis van zo'n groot belang is.

https://www.skipr.nl/actueel/id35941-prinses-maxima-centrum-groeit-uit-zijn-jasje.html

"Psychiaters afrekenen op resultaat is een minachting voor het vak"

Een grote zorgverzekeraar wil voortaan resultaatgericht vergoeden bij de behandeling voor depressie, terwijl in het huidige systeem de vergoeding gebaseerd is op het aantal behandelingen. Is dit wel in het voordeel van de patiënt? Gaat deze aanpak daadwerkelijk de kosten drukken? De meningen zijn hierover verdeeld…

https://nos.nl/artikel/2245997-psychiaters-afrekenen-op-resultaat-is-een-minachting-voor-het-vak.html

"Invoering integrale geboortezorg voorbarig”

De organisatievorm van de geboortezorg in Nederland staat ter discussie. Is er een verband tussen de mogelijkheid voor thuisbevallingen en het perinatale sterftecijfer, welke een van de hoogste is van Europa? Door wie en hoe vindt de risicoselectie van zwangeren correct plaats? Integrale geboortezorg, waarbij intensiever tussen alle professionals in de geboortezorg wordt samengewerkt, biedt mogelijk een uitkomst. Maar ook hier is het laatste woord nog niet over gezegd…

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/invoering-integrale-geboortezorg-voorbarig.htm

  • Let op! Voor toegang tot het artikel zijn inloggegevens van Medisch Contact noodzakelijk.